gresie+decorativa-exterior

Rezistenta unei lucrari cu gresie – Intre vechi si nou

Lucrari cu gresie – rezistenţă în timp remarcabilă, dovadă stau nenumăratele monumente istorice, locuinţe sau doar lucrări de infrastructură citadină, dacă putem folosi acest termen. Rezistenţa în timp a oricărei lucrări de amenajare exterioară sau interioară cu gresie este dovedită cu prisosinţă. Deşi, este oarecum pretenţios pentru perioadele istorice la care ne vom referi, vorbim despre estetica decoraţiunilor, acestea fiind foarte departe de nivelul actual.

Poate tocmai pentru a reliefa cât de mult au intrat rocile decorative şi plăcile ceramice în viaţa noastră şi în uzul curent al firmelor de materiale de construcţii s-a înfiinţat la Roma, în 1984, un muzeu special dedicat acestor elemente de decor. Nu interesează pentru textul de faţă istoria acestui muzeu, din subordinea Universităţii Sapienza, ci doar faptul că el există, că aici toate genurile de gresie exploatate în Italia şi folosite în scop comercial au fost grupate în două mari categorii, roci ornamentale minerale şi roci mineralizate. Iar amatorilor de date statistice, de volume şi sortimente de gresie le indicăm adresa site-ului muzeului.

Arena din Verona, gresie şi piatră de Valpolicella

Revenind la istoria exploatărilor de gresie în scop decorativ, să spunem despre unul din primele edificii romane care au folosit din belşug aceste materiale de construcţie. Este vorba despre amfiteatrul Arena din Verona, unde s-au folosit din plin materiale de construcţie de tip gresie şi piatră de Valpolicella, cu nuanţele sale de roz şi roşu. Arena este al treilea mare amfiteatru roman după Colosseum şi Arena di Capua, iar în acest condiţii este uşor de estimat cantităţile de pavaje decorative folosite.

Remarcabil la Arena din Verona nu este, poate, faptul că imensul amfiteatru a înghiţit sume imense de bani la vremea aceea pentru construcţie, ci soarta tuturor acestor materiale decorative. Astfel, după un mare cutremur care s-a produs în 1117, care a reuşit să producă pagube imense, populaţia a găsit de cuviinţă să se folosească din plin de materialele rezultate din dărâmături. Nu este nimic ieşit din comun să te plimbi prin Verona şi să vezi case ale căror pereţi au fost construite cu blocuri din Arena, ale căror curţi interioare sunt pavate cu gresie din amfiteatru, grădini şi întregi pasaje exterioare pieţelor care

Micul Moreton Hall

În Anglia începutului de secol XVI, cam prin 1504, în comitatul Chester, familia lui William Moreton începea să-şi construiască un conac ce va deveni mai târziu celebru.

Micul Moreton, denumit aşa pentru a se distinge de altă localitate cu nume similar, se află înscris în patrimoniul Unesco pentru valoarea inestimabilă a conacului şi a podului de gresie care trece peste un şanţ cu apă. De fapt, clădirea este construită pe o mică insulă înconjurată de un şanţ săpat pentru a aduce apa, acolo funcţionând şi o moară.

De asemenea, trebuie spus că acest edificiu are curtea interioară pavată cu piatră decorativă. Mai mult, o parte din coridoarele interioare sunt decorate şi ele cu gresie. Conacul arată chiar ca o casă de turtă dulce, cum este descrisă în materialele turistice.

Biserica Maicii Domnului din Dresda

Frauenkirche din Dresda mai are printre puţinele lucruri originale pavajul interior cu gresie. După cum se ştie, biserica, a cărei construcţie s-a realizat între 1726-1743, a fost practic distrusă în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Frauenkirche fusese bombardată în februarie 1945 dar a fost lăsată în stare de ruină tocmai pentru a fi un avertisment pentru generaţiile următoare.

După bombardament, biserica a ars două zile, iar temperatura la suprafaţa podelei interioare, respectiv a pavajului cu gresie a depăşit 1000 grade Celsius. Podeaua a suferit doar pagube relativ minore în comparaţie cu restul lăcaşului, se observă că plăcile de gresie au devenit mai poroase şi mai albicioase din puternicul incendiu.

Imediat după reunificarea Germaniei a început un proces de refacere a bisericii. Renovarea s-a bazat pe documente de epocă. Turiştii pot observa însă minunata podea de gresie care a rezistat timpului, bombardamentului şi incendiului.

Exemplele de mai sus sunt relevante despre trăinicia unei construcţii la care se folosesc elemente decorative şi funcţionale realizate din gresie. Monumentele prezentate sunt desprinse dintr-o experienţă după cum se vede milenară, totuşi tehnologia de fabricare şi montaj a evoluat şi acum se poate construi mai repede, mai uşor şi mai ieftin.

Angel Company. Lucrari cu gresie. Gresie portelanata Cea mai buna alegere!

Produsele si serviciile noastre le gasesti mai jos. 

Gresie tip parchet si gresie imitatie lemn pentru spatii exterioare si spatii interioare.
Gresie Exterior - Angel Company Timisoara
Gresie portelanata interior incalzire pardoseala
Prelucrare debitare gresie portelanata

Distribuie această postare

Trimite mesaj pe Whatsapp
Ai întrebări?👉️CLICK aici
🏡 Salut!
Aveti nevoie de o gresie portelanata de calitate? sau aveti nevoie de suport tehnic?
Sunt in masura sa va ajut in alegerea celor mai bune materiale si solutii tehnice. De la ce adeziv flexibil sa folositi, pana la ce hidroizolatie aveti nevoie. De la ce chit de rosturi aveti nevoie, pana la date tehnice de specialitate. Aveti intrebari sau aveti nevoie de recomandari pentru proiectul Dvs? Scrie-ti aici un mesaj si va voi ajuta cu placere!

🔥 Alegeti din gama noastra de gresie portelanata premium care optimizeaza eficienta incalzirii in pardoseala. Dati-mi detalii despre proiectul Dvs. si impreuna vom gasi cea mai buna optiune!

Trimite-ti mesajul aici si va raspund in cel mai scurt timp !